De laatste twee jaren zijn de prijzen van vele producten, diensten en grondstoffen enorm omhooggegaan. Vandaag de dag is het levensonderhoud dan ook een stuk duurder geworden vergeleken met twee jaar geleden. In dit artikel zul kun je lezen wat er allemaal duurder is geworden en of het te verwachten is of deze prijzen snel zullen dalen.

Grondstofprijzen zoals ijzer een stuk hoger

Doordat verschillende grondstofprijzen een heel stuk hoger zijn geworden, worden automatisch verschillende producten ook duurder. De ijzerprijzen zijn bijvoorbeeld ook een heel groot stuk gestegen. Waardoor er fabrieken zijn die voor een stuk hogere prijzen ijzer in moeten kopen. Deze fabrieken berekenen de prijzen voor de producten gewoon door, waardoor deze een heel stuk duurder in de winkelschappen liggen.

Het enige voordeel van deze hoge prijzen van ijzer is als je er zelf nog veel van hebt liggen. De prijzen van oud ijzer zijn namelijk meegestegen, waardoor het inleveren ervan een stuk lonender is geworden.

Naast ijzer zijn de prijzen van hout ook enorm gestegen. Waardoor er alleen door de stijging van deze twee grondstoffen er behoorlijk veel producten een stuk duurder zijn om gemaakt te worden. Dit zie je dan ook terug in de markt, waarbij het erop lijkt dat deze hogere prijzen niet zo snel omlaag zullen gaan.

Energieprijzen omhoog

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, dat de energieprijzen enorm omhoog zijn gegaan. De prijzen zijn nu zelfs zo hoog, dat er veel Nederlanders in de problemen komen om hun energierekening te betalen. Hierdoor zullen er vele mensen dan ook een geldbedrag ter compensatie ontvangen van de Nederlandse regering. Waardoor uiteindelijk de belastingen later waarschijnlijk ook weer omhoog moeten. Het geld moet immers ergens vandaan komen.

Brandstofprijzen

Tevens zijn de brandstofprijzen aan de pomp tot recordhoogte gestegen. Er is dan ook besloten om de belasting hiervoor een stukje te minderen, zodat het nog enigszins betaalbaar blijft.

Slot

Al bij al kun je er dus rekening mee houden dat een fabriek meer dient te betalen voor de grondstoffen, de energierekening en voor het vervoer naar en van de fabriek. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat alles in de winkel een stuk duurder zal worden.